;
Ku každej objednávke VZORKA ďalšieho produktu ZDARMA! Doprava ZADARMO pri nákupe nad 40 €.

Večerná rutina pre lepší spánok

Každý z nás má v bežných dňoch plnú hlavu starostí. Musíme plniť termíny v práci, odovzdať načas prezentáciu alebo mesačný plán, uvariť večeru, vyvenčiť psa, upratať domácnosť, vyprať bielizeň. Všetci to poznáme. V stresujúcich dňoch je obzvlášť dôležité, aby sme kládli dôraz na našu večernú rutinu, počas ktorej sa upokojíme a naladíme na zdravý spánok. Ten je pre zvládanie náročného a rušného životného obdobia priam kľúčový. Pomocou našich 10 tipov sa naladíte na nočný odpočinok a budete spať ako v bavlnke.

 obr_01

  1. Posledná káva pred štvrtou. Pravidelná šálka vášho obľúbeného životabudiča vám síce pomôže zvládnuť popoludnie, no môže spôsobiť, že budete ešte okolo polnoci hľadieť do stropu a počítať ovečky. Kofeín neskôr ako 6 hodín pred spaním môže narušiť váš nočný odpočinok. Ak máte často problémy so spánkom, skúste sa popoludní a podvečer vyhýbať nápojom s obsahom kofeínu. Niektoré zdroje dokonca radia už nepiť žiadne kofeínové nápoje po 14 hodine. Jediný kofeín, ktorý si večer môžete dopriať, je ten vo vašej kozmetike.
  2. Cvičte radšej ráno. Intenzívne cvičenie, beh a kardio si nechajte na ráno. Ak vám je príjemné zacvičiť si aj večer, zvoľte skôr pomalé, naťahovacie cvičenie akým je napríklad joga alebo strečing.
  3. Teplá sprcha alebo kúpeľ. Studená sprcha slúži na to, aby vás ráno prebudila, horúci kúpeľ vám zasa rozprúdi krv, čo by vás mohlo skôr povzbudiť než upokojiť. Večer pred spaním je ideálnou voľbou príjemne teplý kúpeľ alebo sprcha. Použite napríklad mydlo s vôňou levandule, ktorá má upokojujúce a relaxačné účinky.
  4. Starostlivosť o pleť. Odličovanie a čistenie pleti, aplikácia pleťového peelingu či pleťovej masky je veľmi príjemným spôsobom ako zakončiť deň. Následne aplikujte vami vybranú starostlivosť o pleť v podobe pleťového séra, krému alebo oleja. Vaša pleť tiež potrebuje v noci oddychovať. Doprajte jej poriadnu nálož vitamínov a ďalších aktívnych látok vo vašich prípravkoch a ráno sa zobudíte dokonale oddýchnutá a svieža.
  5. Starostlivosť o telo. Masáž, telový píling alebo aplikácia voňavého telového mlieka či oleja jej skvelou bodkou na konci každého dňa. Urobte si zo starostlivosti o pokožku tela každodenný zvyk a uvidíte, že výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Ak použijete upokojujúci telový krém s vôňou medovky, vaše zmysly ale aj vaša pokožka sa budú cítiť uvoľnene a bezpečne ako v bavlnke.
  6. Pozor na modré svetlo. Na večer sa vyvarujte akejkoľvek činnosti, ktorá by vás mohla rozrušiť, čo zahŕňa prácu na počítači dlho do noci, náročné rozhovory alebo čítanie čohokoľvek na vašom smartfóne. Modré svetlo žiariace z telefónu, tabletu či PC totiž blokuje tvorbu hormónu melatonín a narúša tak náš prirodzený biorytmus navodzujúci zdravý spánok. Akúkoľvek elektroniku teda minimálne hodinu pred spaním odložte a venujte sa niektorej z nasledujúcich činností.
  7. Meditujte. Počúvanie relaxačnej hudby alebo meditácia je presne to, čo vás dokonale naladí na spánok. Môžete si k meditácii zapáliť aroma sviečku alebo rozmiestniť po vašom dome či byte aroma difuzér.
  8. Uvarte si čaj. Ľubovník bodkovaný, medovka lekárska, valeriána lekárska, levanduľa a materina dúška sú všetko bylinky navodzujúce večerné uvoľnenie a pokojný spánok. Doprajte si ich v podobe šálky voňavého čaju s kvapkou medu. Pozor, nie však tesne pred spaním, aby vás zbytočne nebudilo časté nočné chodenie na toaletu. Ak svoju šálku čaju vypijete približne hodinu pred spaním, spánok na seba nenechá dlho čakať.
  9. Založte si denník. Mnohým ľuďom sa osvedčilo písanie si denníka vďačnosti. Na sklonku každého dňa si doňho môžete zapísať 3 veci, za ktoré ste v ten deň vďační, 3 veci, ktoré sa vám podarili a 1 vec, ktorú by ste chceli nabudúce zvládnuť lepšie. Pri písaní každodenných vďačností si uvedomíte, akého množstva darov, nemateriálnych ale aj materiálnych, sa vám každý deň dostáva.
  10. Čítajte si. Tesne pred zhasnutím nočnej lampy sa ponorte do deja knihy. Večer si však nevyberajte príliš smutné ani napínavé knihy s turbulentným dejom. Dajte prednosť ľahkým, pozitívne sa odvíjajúcim príbehom, ktoré vás prenesú do sveta fantázie a ríše snov.

 

Obrázky zdroj: Pixabay, Pexels