;
Ku každej objednávke VZORKA ďalšieho produktu ZDARMA! Doprava ZADARMO pri nákupe nad 40 €.

Liečivá sila medovky

Medovka lekárska je bylina z čeľade mätových. Má príjemnú citrónovú vôňu a svoj pôvod má ako v Európe, tak aj v severnej Afrike a západnej Ázii, no dnes sa už pestuje po celom svete. Poznáme ju najmä vďaka medovkovému čaju, no používa sa aj na výrobu éterických olejov, liečiv a v kozmetickom priemysle. Zbiera sa od júna do septembra. Medovka sa tradične používa na zlepšenie nálady a pre lepší spánok, no jej potenciálne výhody sa tým nekončia. Čítajte ďalej a dozviete sa veľa zaujímavostí o liečivých schopnostiach tejto krehkej rastlinky.

obr_03_1

Čo obsahuje medovka?

  • kyselinu rozmarínovú
  • vitamín C a B;
  • flavonoidy (antioxidanty)
  • kyselinu fenolovú
  • viac ako 100 ďalších chemických látok.

 

Vďaka bohatému obsahu má medovka priam zázračné účinky na množstvo problémov:

Úzkosť a stres. Hovorí sa, že medovka upokojuje príznaky stresu, pomáha nám relaxovať a zlepšuje náladu a kognitívne funkcie. Jedna štúdia však opakovane ukázala, že medovka dokonca pomáha zmierniť prejavy úzkosti. Forma, akou môžeme medovku na zmiernenie stresu a úzkosti použiť, je vo forme kapsúl, čaju alebo v aromaterapii rozptyľovaním medovkového esenciálneho oleja v difuzéri.

Nespavosť. Vďaka obsahu kyseliny rozmarínovej má medovka blahodarné účinky na ľudí s nespavosťou. Ak ju skombinujete s valeriánou lekárskou a podávate napríklad vo forme čaju, účinky sa zvýšia. Preto sa medovkový čaj či tablety, odporúčajú pri vyššej stresovej záťaži, pre ženy v menopauze alebo pri potrebe navodenia zdravého, ničím nerušeného spánku.

Účinok spomínaných preparátov môžete ešte viac zvýšiť difuzovaním medovkového oleja vo vašom príbytku a používaním kozmetických produktov s medovkovou vôňou. Natieranie pokožky tváre, ale aj celého tela medovkovým krémom alebo olejom sa môže stať významným krokom vašej večernej pleťovej rutiny.

Hebká pleť. Medovka má mierne antiseptické účinky a kozmetické produkty s jej obsahom sú vhodné aj na mastnú a aknóznu pleť. Ráno aj večer si umyte tvár mydlom a na vyčistenú pleť nastriekajte medovkovú vodu. Takto ošetrená pleť je pripravená na aplikáciu pleťového séra, oleja alebo krému.

Úľava od bolesti. Vôňa medovky je nápomocná aj pri bolestiach hlavy či pri menštruačných kŕčoch. Môžete ju buď inhalovať alebo si natrieť kvapku čistého medovkového oleja zriedeného v inom rastlinnom oleji na spánky. Upozornenie: nenanášajte neriedený éterický olej priamo na pokožku kvôli riziko vzniku alergie. Vždy ho najskôr zmiešajte s nosným rastlinným olejom, prípadne použite už hotový, zmiešaný produkt.

Žalúdočné ťažkosti. Medovka je účinným bojovníkom pri zažívacích ťažkostiach. Ak je vám ťažko po jedle, alebo pociťujete iný druh žalúdočného diskomfortu (nafukovanie, pálenie záhy a podobne), uvarte si medovkový čaj alebo si pridajte zopár lístkov medovky do ľahkého smoothie.

 

Medovkový sirup

Odložte si tento recept na ďalšiu sezónu, kedy si môžete doma pripraviť osviežujúci medovkový sirup vhodný pre celú rodinu. Použiť sa dá na prípravu osviežujúcej limonády, do čaju, smoothie alebo na prípravu zmrzliny či dezertov. Na jeho prípravu budete potrebovať:

·         väčší zväzok medovky

·         1 L vody

·         200 g cukru

·         1 PL kyseliny citrónovej

 

1.      Medovku zberajte ešte skôr, ako začne kvitnúť, pretože vtedy je najaromatickejšia (kvitne v júli a v auguste).

2.      Umyte ju, vložte do hrnca, prisypte kyselinu citrónovú, zalejte vodou a nechajte 48 hodín postáť v tme a chlade.

3.      Po uplynutí uvedeného času vodu preceďte, pridajte do nej cukor, priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor rozpustí. Cukor môžete buď ubrať alebo pridať podľa vašich osobných preferencií.

4.      Prelejte do sterilizovaných pohárov a nechajte vychladnúť.

5.      Skladujte v chladničke.

 

Obrázky zdroj: Pixabay, Pexels