;
Ku každej objednávke VZORKA ďalšieho produktu ZDARMA! Doprava ZADARMO pri nákupe nad 40 €.

Levanduľa lekárska a jej blahodárne účinky

Levanduľový čaj, pleťová voda, mydlo, krém či levanduľový olej. To sú najčastejšie produkty, v ktorých sa s levanduľou stretávame. Slovo levanduľa pochádza z latinského lavare, čo v doslovnom preklade znamená umývať sa. Najstaršia písomná zmienka o používaní levandule sa datuje do čias starovekého Egypta. Tam levanduľový olej zohral dôležitú úlohu v procese mumifikácie. Neskôr sa levanduľa stala súčasťou prísad do starovekých kúpeľov v Ríme, Grécku a v Perzskej ríši. Všetky tieto kultúry verili, že levanduľa im pomôže očistiť telo aj myseľ.

obrazok01

 

Zdravotné účinky levandule

Macerát, teda výluh z levandule, ako aj levanduľový olej je prospešný pre pokožku mnohými spôsobmi. Má antiseptické účinky, dokáže upokojiť unavenú, slnkom namáhanú pokožku ale aj urýchliť hojenie drobných vyrážok či akné. Levanduľa má však blahodarné účinky aj pri inhalácii a to hneď v niekoľkých oblastiach:

  •         nespavosť;
  •         stavy úzkosti a depresie;
  •         bolesti hlavy, migréna;
  •         sklesnutá nálada;
  •         tíšenie kože namáhanej slnkom;
  •         akné;
  •         ekzém a lupienka;
  •         hojenie drobných raniek;
  •         uštipnutie hmyzom.

Pri aplikácii levanduľového oleja na pokožku však zbystrite pozornosť. S výnimkou aplikácie na drobné ranky a uštipnutie hmyzom, kedy môžete čistý olej aplikovať pomocou vatovej tyčinky, sa žiaden éterický, a teda ani levanduľový olej, nesmie nanášať na pokožku neriedený. Preto je potrebné najskôr ho zriediť v nosnom rastlinnom oleji (jojobový, olivový, mandľový atď), prípadne pri aplikácii do kúpeľa v plnotučnom mlieku alebo v mede, až potom môže prísť do kontaktu s pokožkou.

Levanduľový olej

Levanduľový olej je esenciálny olej získaný z levandule. V Európe sú najznámejšie levanduľové polia vo Francúzskom Provensálsku, na chorvátskom ostrove Hvar, v Taliansku, v Anglicku ale aj u nás na Slovensku, kde máme malé levanduľové pole na Záhorí. Levanduľový olej má najčastejšie využitie vo forme:

Kedy aplikovať levanduľové produkty

Ideálny čas na využitie kozmetických produktov s obsahom levandule je večer pred spaním, pretože účinky a vôňa levandule nám môžu pomôcť naladiť sa na pokojný spánok. Zážitok ešte viac umocníte, ak si do difuzéra nakvapkáte zopár kvapiek levanduľovej éterickej silice alebo zapálite levanduľovú sviečku. Večerné pitie čaju s obsahom levandule a lyžičkou medu už len dotvorí skvelú harmonizujúcu atmosféru počas ktorej si dokonale oddýchnete, doprajete si čas pre seba a načerpáte potrebnú životnú energiu.

Ktoré produkty s obsahom levandule používate sú vaše obľúbené?