;
Ku každej objednávke VZORKA ďalšieho produktu ZDARMA! Doprava do SR a ČR ZADARMO pri nákupe nad 30 €.
Zákaznícka podpora:+421 903 113 671info@savon.sk

Prírodný vs. Botanický parfum

V posledných 10 rokoch je zaznamenaný trend informovanosti zákazníkov o zložení, etike a udržateľnosti. Tento trend sa dotkol sa parfumérskeho priemyslu. V dôsledku tohto trendu po uvedomelejších produktoch niektoré spoločnosti vytvorili alternatívy ku konvenčným parfumom (zvyčajne formulované takmer výlučne so syntetickými prísadami), čím vytvorili vône s prírodnými prísadami. 

Aký je však rozdiel medzi prírodným a botanickým parfumom? 

Základný rozdiel je určite v zložení a prístupe vo výrobe.

Z tejto definície prírodných parfumov sme pochopili, že obsahujú živočíšne aj botanické zložky. Je však dôležité vedieť viac o živočíšnych zložkách a ich zbieraní.  Okrem ambry a hyracea si takmer každá živočíšna zložka vyžaduje smrť zvieraťa. Niektoré z týchto zvierat sú teraz na zozname chránených zvierat, pretože ich nadmerný lov výrazne znížil ich populáciu. Keďže sa tieto ingrediencie predávajú za veľmi vysokú cenu, je náročné regulovať čierny trh. Skupiny za práva zvierat, ako napríklad World Animal Protection, vyjadrujú znepokojenie nad tým, že zber sekrétov je voči zvieratám krutý. 

Od objavenia sa syntetického pižma sa táto prax výrazne obmedzila, ale s nedávnym oživením prírodnej parfumérie sa obávam, že dopyt po týchto produktoch opäť vzrastie. 

Tu sú niektoré zložky živočíšneho pôvodu:

  • Cibetka:  análny výlučok mačkovitého zvieraťa pochádzajúceho z Ázie a Afriky
  • Ambra: sekréty vorvaňa Ambra je pevný voskový materiál produkovaný vorvaňom (Physeter macrocephalus) a vorvaňom trpasličím (Kogia breviceps). Vyskytuje sa však len v 1 – 5 % týchto veľrýb, takže nejde o bežnú látku. Predpokladá sa, že sa tvorí v čreve veľryby na zakrytie nestráviteľných predmetov zo zvierat, ktorými sa živí. Veľké kusy ambry sa počas života nahromadia v čreve veľryby a zvyčajne sa uvoľnia, keď veľryba zomrie. Spočiatku pláva na hladine oceánu a je čierna a lepkavá. Vystavenie slnku, vzduchu a slanej vode ju oxiduje a nakoniec stáva sivou a voskovou. 
  • Pižmo (Musk): zvieracie sekréty z pižmovej žľazy, ktoré sa nachádzajú iba u dospelých jeleňov. Leží vo vačku medzi genitáliami a pupkom a jeho sekréty sa s najväčšou pravdepodobnosťou používajú na prilákanie partneriek počas ruje.​
  • Castoreum: análny sekrét bobra.
  • Hyraceum: skamenené exkrementy zložené z moču a výkalov, ktoré vylučuje hyrax kapský (Procavia capensis, tiež označovaný ako hyrax alebo dassie). 

Botanický parfumér nepoužíva žiadne živočíšne extrakty z etických princípov. 

Určite ste už pochopili, že botanické parfumy sú prírodné parfumy využívajúce iba rastlinné materiály, žiadne živočíšne produkty. Môžu obsahovať esenciálne oleje, absolútne, živice a prírodné izoláty. Riedia sa alkoholom, olejom alebo vodou. Preto sú botanické vône vhodné pre vegánov. Botanická parfuméria tak určite zmierni utrpenie zvierat.

Zložky botanického parfumu môžu zahŕňať: 

  1. Botanické surovinyako sú kvety, kôra, semená, listy, vetvičky, korene, kôra atď.
  2. Materiály vylučované z rastlínako sú olejové živice, balzamy a gumy
  3. Pôdne produktyako jantár
  4. Esenciálne olejezískané z prírodných surovín suchou, parnou alebo vodnou destiláciou alebo mechanickými procesmi, ako je lisovanie alebo lisovanie za studena. Zahrnuté sú aj iné formy esenciálnych olejov, ako sú rektifikované oleje, frakčné destilácie, molekulárne destilácie, bezterpénové oleje a skladané oleje
  5. Prírodné izoláty,molekuly izolované z prírodného vonného materiálu
  6. Ostatné destilačné produkty, ako sú  hydroláty(hydrosóly, kvetinové vody)
  7. Tinktúry  získané maceráciou prírodnej suroviny v etanole, ako je tinktúra vanilky
  8. Nálevyzískané maceráciou prírodnej suroviny vo vosku, ako je jojobový olej alebo stály olej, ako je mandľový olej
  9. Absolúty a rezinoidy,  všetky extrahované z prírodných surovín pomocou rozpúšťadla iného ako voda, po čom nasleduje odstránenie      rozpúšťadla prirodzenými metódami, ako je destilácia/odparenie.